سهام عدالت چیست؟
در میانه دهه ۱۳۸۰ دولت سهام خود را در ۴۹ شرکت بین مردم تقسیم کرد که با این کار ۴۹ میلیون نفر از جمعیت کشور مشمول دریافت سهام عدالت شدند.
مبلغ سهام عدالت چقدر است؟
مبلغی که در زمان تخصیص سهام عدالت به سهامداران داده شده و روی برگههای سهام نیز درج شده است بین ۳۰۰ هزار تا یک میلیون تومان برای هر فرد متغیر است.
سهام عدالت اکثر کسانی که تحت پوشش کمیته امداد یا بهزیستی هستند معادل یک میلیون تومان و برای دیگر سهامداران این مبلغ کمتر است.
ارزش سهام عدالت چقدر است؟
براساس آخرین اظهارنظر مسئولان، ارزش هر برگه سهام عدالت ۱۵ برابر شده است.
به گفته آقامحمدی، مدیر گروه مشاوران اقتصادی دفتر رهبر معظم انقلاب، اکنون ارزش سهام یک میلیون تومانی حدود ۱۵ میلیون تومان است.
همچنین با توجه به عملکرد بازار سرمایه ممکن است ارزش سهام رشد یا افت کند.
چرا مبلغ سهام عدالت روی کاغذ با سامانه متفاوت است؟
برخی از سهامداران معترض هستند که چرا مبلغ روی برگههای سهام عدالت با مبلغ درج شده در سامانه متفاوت است.
طبق گفته رئیس سازمان خصوصیسازی، فقط به افراد تحت پوشش کمیته امداد و بهزیستی با ۵۰ درصد تخفیف سهام یک میلیون تومانی داده شد و مابقی سهامداران باید ۵۰ درصد دیگر سهام را طی سالهای اخیر خریداری میکردند.
بنابراین کسانی که هیچ گونه پولی برای خرید سهام عدالت ندادهاند سهام کمتری دارند.
مشمولان سهام عدالت چگونه مشخص میشوند؟
همه مردم میتوانند وارد سامانه سهام عدالت (samanese.ir) شوند، اگر توانستند وارد سامانه شوند یعنی مشمول سهام عدالت شدهاند اما اگر سیستم به آنها اجازه ورود نداد یعنی این افراد در سهام عدالت سهامدار شناخته نشدهاند.
چرا برخی سهام عدالت ندارند؟
سهام عدالت با الویت قرار دادن افراد تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی(ره) و سازمان بهزیستی آغاز شد اما در نهایت گروههای زیادی از اقشار جامعه مشمول دریافت آن شدند.
براساس آمارها در سال ۱۳۸۵ که طرح سهام عدالت کلید خورد جمعیت کشور حدود ۷۰ میلیون نفر بود که از این تعداد ۴۹ میلیون نفر سهامدار سهام عدالت شناخته شدند.
بنابراین در حال حاضر با توجه به جمعیت بیش از ۸۰ میلیون نفری کشور، بیش از ۳۰ میلیون نفر سهام عدالت ندارند.
چگونه سهام عدالت بگیریم؟
در حال حاضر برای کسانی که سهام عدالت ندارند امکان ثبت نام وجود ندارد؛ اما حسن شجاعی، نماینده منتخب مردم ابهر، خرمدره و سلطانیه در یازدهمین مجلس شورای اسلامی طی نامهای به حسن روحانی رئیس جمهور، اضافه شدن سه گروه دیگر از اقشار جامعه شامل بازماندگان، اضافهشدگان و جاماندگان سهام عدالت به جمع مشمولان این سهام را خواستار شد.
از آنجایی که موضع سازمان خصوصیسازی در خصوص ثبت نام جدید این است که باید قانون برای آن تصویب شود، به نظر میرسد شاید در آینده قانونی برای ثبت نام گروههای جدید در مجلس تصویب شود؛ اما در حال حاضر چنین امکانی وجود ندارد.
آیا امکان ثبت نام مجدد وجود دارد؟
طبق اظهارنظر رئیس و معاون سازمان خصوصیسازی پرونده سهام عدالت بسته شده و امکان ثبت نام مجدد وجود ندارد. همچنین دولت دیگر سهمی در سهام عدالت ندارد که آن را بین مردم تقسیم کند.
حسن علائی، معاون سازمان خصوصیسازی در این خصوص گفت: برای دادن فرصت ثبت نام مجدد، ابتدا باید قانونی برای آن تصویب شود.
آزادسازی سهام عدالت چیست؟
تا به امسال مدیریت سهام عدالت مردم در دست سازمان خصوصیسازی بود و طی سه سال اخیر سود حاصل از عملکرد این شرکتها را به حساب سهامداران واریز کرده است؛ اما از این پس سهامداران با انجام آزادسازی، مدیریت سهام خود را بر عهده میگیرند یا ساماندهی آن را به شرکتهای سرمایهگذاری استانی واگذار میکنند.
همچنین تا قبل از این، امکان فروش آن وجود نداشت و سهامداران فقط سود آن را دریافت میکردند ولی با آزادسازی، سهامداران به اصل سهام دسترسی پیدا میکنند و میتوانند درباره آن تصمیمگیری کنند.
برای آزادسازی سهام عدالت چه باید کرد؟
سهامدارانی که قصد آزادسازی دارند باید وارد سامانه samanese.ir شوند و مراحل آزادسازی را انجام دهند.
تا چند روز قبل، سهامداران باید یکی از دو روش آزادسازی مستقیم یا غیرمستقیم را فعال میکردند؛ اما این رویه کمی تغییر کرده است.
از آنجایی که اگر سهامداران خودشان نسبت به آزادسازی اقدام نکنند سازمان خصوصیسازی به صورت خودکار سهام آنها را به روش غیرمستقیم آزاد میکند، در این راستا گزینه آزادسازی غیرمستقیم از سامانه حذف شده است.
روشهای آزادسازی چگونه است؟
در روش آزادسازی مستقیم سهامدار مدیریت سهامش را بر عهده میگیرد که در این روش خرید و فروش سهام در بورس انجام میشود و نیاز است که سهامدار کد بورسی داشته باشد.
در این خصوص نیز مقرر شده ظرف مدت دو ماه پس از پایان مهلت آزادسازی، سازمان خصوصیسازی زمانی را برای احراز هویت سهامداران در سامانه سجام در نظر بگیرد، اما اگر سهامدار قصد آزادسازی غیرمستقیم را داشته باشد نیازی به ورود به سامانه نیست.
به عبارت دیگر پس از پایان مهلت آزادسازی، مدیریت سهام عدالت همه افرادی که وارد سامانه نشدهاند یا قصد آزادسازی نداشتهاند به شرکتهای سرمایهگذاری استانی (روش غیرمستقیم) واگذار میشود.
آزادسازی سهام عدالت به کدام روش بهتر است؟
به توجه به اظهارات معاون سازمان خصوصیسازی، از نظر سود و زیان در دو روش مستقیم و غیرمستقیم تفاوتی وجود ندارد، اما در حال حاضر سهامدار نمیتواند با روش غیرمستقیم سهام خود را بفروشد.
بنابراین کسانی که قصد فروش سهام خود را دارند، باید روش آزادسازی مستقیم را انتخاب کند؛ اما از آنجایی که خرید فروش سهام عدالت فقط در بورس انجام میشود به نظر میرسد سهامدار باید دانش بورسی نیز داشته باشد و گرنه ممکن است متحمل ضرر شود.
آیا کسانی که دارای کد بورسی هستند، نیاز به ثبت نام مجدد دارند؟
افرادی که کد بورسی دارند نیاز به ثبت نام مجدد ندارند و سهام این افراد به کد بورسیشان منتقل میشود.
در خصوص کسانی که کد بورسی ندارند، مقرر شده سازمان خصوصیسازی پس از روز دهم خرداد ماه امسال طی مدت دو ماه به سهامداران اعلام کند که با ثبت نام در سامانه سجام احراز هویت شوند و سپس کد بورسی را برای این افراد صادر کند.
آیا میشود سهام عدالت را آزاد نکنیم؟
خیر، این امکان وجود ندارد. اگر سهامداران وارد سامانه نشوند و روش آزادسازی مستقیم را انتخاب نکنند سامانه به صورت خودکار روش آزادسازی غیرمستقیم را انتخاب میکند.
آیا منطقی است سهام عدالت را آزاد کنیم؟
چند فاکتور از جمله عملکرد بازار سرمایه، دانش معامله در آن و دغدغههای فردی سهامداران روی تصمیمگیری بر آزادسازی سهام عدالت تاثیرگذار است؛ یعنی اگر فردی نیاز به پول دارد و میتواند در بورس به درستی خرید و فروش کند به نظر میرسد آزادسازی به روش مستقیم برای این افراد مناسب باشد.
اما شرکتهای سهام عدالت از شرکتهای فعال در بورس هستند، ممکن است عملکرد بورس در زمانی که سهام عدالت فعال شود به نحوی باشد که فرد متحمل ضرر یا سود شود.
برای کسانی که روش آزادسازی را به اشتباه انتخاب کردهاند، امکان ویرایش وجود دارد؟
طبق گفته رئیس سازمان خصوصیسازی برای سهامدارانی که تا ساعت ۲۴ روز ۱۵ اردیبهشت ماه وارد سامانه شده و اطلاعات خود را وارد کردهاند، امکان ویرایش وجود دارد.
در خصوص کسانی که از روز ۱۶ ادریبهشت ماه نسبت به آزادسازی سهام خود اقدام کنند، امکان ویرایش وجود نخواهد داشت.
چرا گزینه ویرایش فعال نشده است؟
برای ویرایش، فرد باید همانند زمانی که هنوز روش آزادسازی را انتخاب نکرده است وارد سامانه شود و روش مدنظر خود را دوباره انتخاب کند.
فروش سهام عدالت در بورس چگونه است؟
سهام عدالت شامل ۴۹ شرکت یا کارخانه است که از این تعداد ۳۶ شرکت معادل ۷۰ درصد آن در بورس حضور دارند و ۱۳ شرکت دیگر بورسی نیستند.
هر سهامداری که قصد آزادسازی و به طبع فروش سهام عدالت را داشته باشد، نمیتواند درباره ۱۰۰ درصد سهامش تصمیمگیری کند؛ یعنی فقط ۷۰ درصد سهام قابل دسترس و معامله است.
بنابراین در روش آزادسازی مستقیم یک سبد متشکل از سهام ۳۶ شرکت حاضر در سهام عدالت برای هر سهامدار در بورس تشکل میشود و فرد باید درباره تک به تک سهام این ۳۶ شرکت تصمیمگیری کند.
برگه سهام عدالت را کجا بفروشیم؟
فروش سهام عدالت به صورت حضوری انجام نمیشود، یعنی سازمان یا نهادی این برگهها را از سهامداران نمیخرد.
سهامداران باید ابتدا آزادسازی را انجام دهند، سپس اگر قصد فروش آن را دارند با توجه به چارچوبهای شورای عالی بورس آن را در بازار سرمایه بفروشند.
هر سهامدار میتواند با انتخاب روش آزادسازی مستقیم سهامش را در بورس بفروشد و با انتخاب روش غیرمستقیم فروش سهامش را به شرکتهای سرمایهگذاری استانی واگذار کند.
آیا یک کد بورسی برای کل خانواده کافی است؟
در خصوص کد بورسی چون سهام عدالت به صورت فردی و نه خانواری تخصیص داده شده و تا به امسال نیز سود سهام هر فرد به حساب خودش واریز شده است، به نظر نمیرسد که کد بورسی یکی از اعضای خانواده برای همه کافی باشد و هر فرد به صورت جداگانه باید حساب بورسی داشته باشد.
امکان انتقال و آزادسازی سهام عدالت فوتشدگان وجود دارد؟
تا چند روز قبل اگر مشمول سهام عدالت فوت شده بود، ورثه میتوانستند با مراجعه به دفاتر خدمات الکترونیک و انجام انحصار وراثت، نسبت به دریافت سود سهام عدالت متوفی اقدام کنند، اما این کار از روز شنبه ۱۳ اردیبهشت ماه متوقف شده است.
حسن علائی، معاون سازمان خصوصیسازی در خصوص علت این اقدام به گفت: از زمانی که بحث آزادسازی سهام عدالت مطرح شد لازم بود تا در یک مدت زمان معین تعداد مشمولین را به شرکت سپردهگذاری مرکزی اوراق بهادار اعلام کنیم و شرکت مذکور براساس تعداد اعلام شده باقی اقدامات را در دستور کار قرار دهد.
وی افرود: اگر مانع از انتقال سهام عدالت افراد متوفی نمیشدیم زمانی که وارث به سامانه مراجعه میکردند تعداد افرادی که به شرکت سپرده گذاری اعلام کردیم تغییر میکرد.
براساس اظهارات علائی، پس از اتمام پروژه آزادسازی سهام عدالت، وراثان میتوانند ظرف یک یا دو ماه آینده اقدامات قانونی را با مراجعه به دفاتر پیشخوان انجام دهند و سپس از طریق شرکت سپردهگذاری انتقال سهام آنها انجام خواهد شد.
اگر سهام عدالت را آزاد نکنیم چه میشود؟
در این حالت سامانه سهام عدالت به صورت خودکار روش غیرمستقیم را انتخاب میکند، یعنی ساماندهی آن را به شرکتهای سرمایهگذاری استانی واگذار میکند.
در روش غیرمستقیم تکلیف سود و اصل سهام چه میشود؟
در این خصوص مقرر شده است که شورای عالی بورس مصوبهای را تعیین و ابلاغ کند که براساس آن چارچوبهای معامله در روش غیرمستقیم مشخص شود.
آیا فرزند جدید شامل سهام عدالت میشود؟
با توجه به اینکه طبق اظهارات مدیران سازمان خصوصیسازی پرونده سهام عدالت بسته شده است هیچ سهامدار جدیدی به لیست اضافه نمیشود.
آیا با گم شدن برگه سهام عدالت، سهامداران به مشکل برمیخورند؟
ملاک سهامدار بودن در سهام عدالت، سامانه samanese.ir است. اگر فردی در این سامانه پرونده دارد و سهاماش مشخص است، حتی اگر برگههای آن را نداشته باشد، جز مشمولان محسوب میشود.
اما اگر فردی برگه سهام عدالت دارد اما کد ملیاش در سامانه تعریف نشده است و نمیتواند وارد آن شود، یعنی مشمول سهام عدالت نیست.
چنانچه اطلاعات هویتی (شناسنامه ای) مشمولین سهام عدالت از تاریخ ثبت نام قطعی تاکنون تغییر یافته باشد، چه اقدامی باید انجام شود؟
آخرین اطلاعات هویتی و اصلاحات شناسنامه ای تا دی ماه ۱۳۹۵ از سازمان ثبت احوال کشور دریافت و در بانک اطلاعات سازمان خصوصی سازی اعمال شده است. این مشخصات نهایی، مبنای عضویت و سهامداری مشمولین است.
در صورت تغییر اطلاعات هویتی افراد پس از تاریخ فوق، لازم است جهت اعمال تغییرات و اصلاح بانک اطلاعاتی با تلفن شماره ۰۲۱۸۳۳۳۸ دفتر امور سهام عدالت تماس حاصل فرمایند.
در صورت تغییر تعداد خانوار (بعد خانوار) نسبت به زمان ثبت نام یا تغییر شرایط خانوار ناشی از تولد، ازدواج و فوت چه اقدامی باید نمود؟
مطابق با گزارش پایگاه رسمی اطلاع رسانی سهام عدالت، اقدام خاصی لازم نیست. تخصیص سهام عدالت بر مبنای بعد خانوار در زمان ثبت نام صورت گرفته است و ازدواج، طلاق و فوت تأثیری در شرایط و مبلغ سهامداری مشمولین ندارد. همچنین متولدین بعد از تاریخ ثبت نام خانوارها نیز مشمول سهام عدالت نمی باشند.
خانوارهایی که در قالب یکی از اقشار نظیر روستائیان یا مددجویان کمیته امداد امام خمینی (ره) ثبت نام نموده اند ولی اکنون جزو آن اقشار نیستند (مثلاً دیگر در روستا زندگی نمی کنند یا مدد جوی کمیته امداد نیستند)، کماکان سهامدار هستند یا خیر و باید چه اقدامی انجام دهند؟
مطابق با گزارش پایگاه رسمی اطلاع رسانی سهام عدالت، ملاک سهامداری افراد و خانوارها قطعی شدن ثبت نام آن ها در طرح سهام عدالت است و تغییر وضعیت افراد و خانوارها تاثیری در سهامداری مشمولین ندارد.
چرا برخی از افرادی که در سالهای گذشته جزو اقشار مددجوی نهادهای حمایتی ثبت نام شده اند در حال حاضر از تخفیف ۵۰ درصدی برخوردار نیستند؟
مطابق با گزارش پایگاه رسمی اطلاع رسانی سهام عدالت، ملاک تعلق تخفیف ۵۰درصدی تحت پوشش بودن مشمولان در نهادهای حمایتی در زمان تهیه صورتحساب نهایی (دی ماه ۱۳۹۵) بوده که مطابق آخرین اطلاعات دریافتی از سازمان بهزیستی و کمیته امداد امام خمینی(ره) در صورتحساب مشمولان اعمال شده است.
ضمنا می توانید برای اطلاعات بیشتر با شماره تلفن ۰۲۱۸۳۳۳۸ تماس حاصل فرمائید.
چگونه افراد می توانند مطمئن شوند که مشمول سهام عدالت هستند؟
مطابق با گزارش پایگاه رسمی اطلاع رسانی سهام عدالت، کلیه افراد می توانند از طریق مراجعه به آدرس اینترنتی samanese.ir و ورود مشخصات هویتی خود، ضمن اطلاع از مشمول بودن، صورتحساب خود را مشاهده نمایند.
کدام اقشار جامعه جزو واجدین شرایط دریافت سهام عدالت بوده اند؟
مطابق با گزارش پایگاه رسمی اطلاع رسانی سهام عدالت، فهرست اقشاری از جامعه که در ۱۰ سال گذشته واجد شرایط دریافت سهام عدالت شده اند به همراه تعداد ثبت نام شدگان هر یک از این اقشار، در پایگاه اطلاع رسانی سهام عدالت به نشانی اینترنتی news.samanese.ir منوی "سهام عدالت" قابل مشاهده است.
افراد جامانده و کسانی که تا کنون برای سهام عدالت ثبت نام نکرده اند چگونه می توانند مشمول دریافت سهام عدالت شوند؟
مطابق با گزارش پایگاه رسمی اطلاع رسانی سهام عدالت، در حال حاضر به دلیل عدم وجود مجوز قانونی، ثبت نام و تخصیص سهام عدالت به افراد جدید میسر نمی باشد. بدیهی است درصورت صدور مجوزهای قانونی لازم به منظور ثبت نام متقاضیان دریافت سهام عدالت، مراتب به اطلاع عموم خواهد رسید.
آیا افرادی که با وجود ثبت نام اولیه، در زمان مقرر در تعاونی های سهام عدالت شهرستان ها ثبت نام نهایی نشده اند، مشمول سهام عدالت محسوب می شوند؟
مطابق با گزارش پایگاه رسمی اطلاع رسانی سهام عدالت، فقط کسانی که در شرکت های تعاونی شهرستانی ثبت نام نهایی شده اند و نامشان از طریق شرکت های مذکور به سازمان خصوصی سازی ارسال و در آدرس اینترنتی samanese.ir درج شده است مشمول نهایی سهام عدالت هستند و ثبت نام اولیه و یا داشتن دعوتنامه دلیل بر ثبت نام نهایی، نمی باشد.
آیا ثبت نام شدگان فوت شده کماکان مشمول سهام عدالت هستند؟
مطابق با گزارش پایگاه رسمی اطلاع رسانی سهام عدالت، بلی؛ ثبت نام شدگان نهائی در صورت فوت نیز جزو مشولین سهام عدالت هستند و وراث قانونی آنها می توانند از طریق آدرس اینترنتی samanese.ir اطلاعات لازم را جهت اقدامات بعدی کسب و ضمن مراجعه به دفاتر منتخب پیشخوان دولت، موجود در آدرس اینترنتی مذکور، نسبت به تقسیم و تسهیم سهام شخص متوفی بین وراث قانونی ایشان اقدام نمایند.
تکلیف پرونده متوفیانی که یک یا چند تن از وراث ایشان فوت کرده و یا حضور ندارند؛ چیست؟
مطابق با گزارش پایگاه رسمی اطلاع رسانی سهام عدالت، در حال حاضر فقط پرونده متوفیانی که تمامی وراث آنها در قید حیات و حاضر می باشند، قابل بررسی و اقدام است. درصورت ایجاد امکان بررسی پرونده این دسته از متوفیان مراتب به اطلاع عموم مردم خواهد رسید.
در صورت مفقودی برگه عضویت سهام عدالت چه اقدامی باید انجام داد؟
مطابق با گزارش پایگاه رسمی اطلاع رسانی سهام عدالت، هیچ لزومی به در اختیار داشتن برگه عضویت سهام عدالت نیست و این برگه فاقد کاربرد و ارزش می باشد. مشمولین سهام عدالت با مراجعه به آدرس اینترنتی samanese.ir می توانند از وضعیت عضویت و سهامداری خود مطلع شوند.
آیا معامله نمودن سهام عدالت امکان پذیر است؟
مطابق با گزارش پایگاه رسمی اطلاع رسانی سهام عدالت، هرگونه معامله برگه سهام عدالت ممنوع و فاقد اعتبار است. در بانک اطلاعاتی مشمولان سهام عدالت فقط ثبت نام شدگان قطعی، سهامدار نهایی سهام عدالت محسوب می شوند و هرگونه جابجایی مالکیت و هر نوع معامله سهام و یا خرید و فروش برگه های در دست مشمولین غیر قانونی و بلااثر است.
زمان آزاد سازی و معاملاتی شدن سهام عدالت چه وقت خواهد بود و نحوه معامله آن چگونه است؟
مطابق با گزارش پایگاه رسمی اطلاع رسانی سهام عدالت، آزاد سازی و معاملاتی شدن سهام عدالت نیاز به مجوز مراجع ذیصلاح قانونی دارد. زمان و نحوه معاملات سهام عدالت متعاقباً به صورت گسترده به عموم مردم اطلاع رسانی خواهد شد.
آیا در زمان آزاد سازی سهام عدالت، برگه های عضویت در اختیار مشمولین قابل خرید و فروش می باشد؟
مطابق با گزارش پایگاه رسمی اطلاع رسانی سهام عدالت، برگه های عضویت فاقد هرگونه ارزش می باشد و مبین عضویت در طرح سهام عدالت نیست.
ارزش سهام تخصیص یافته به هر نفر چقدر است؟
مطابق با گزارش پایگاه رسمی اطلاع رسانی سهام عدالت، ارزش اولیه سهام متعلق به هر شخص مطابق مقررات مربوط تخصیص پیدا کرده و مشمولان می توانند صورت حساب خود را از طریق نشانی samanese.ir مشاهده نمایند. بدیهی است ارزش روز سهام متعلق هم اکنون بیش از میزان ارزش اولیه می باشد. هم اکنون در صورتحساب این افراد موجود در آدرس اینترنتی samanese.ir قابل مشاهده می باشد.
ارزش روز سهام تخصیص یافته به هر نفر از مشمولین چه مبلغی است؟
مطابق با گزارش پایگاه رسمی اطلاع رسانی سهام عدالت، ارزش روز سهام متناسب با افزایش یا کاهش ارزش سهام شرکت های سرمایه پذیر در بورس و فرابورس در نوسان است. در هر صورت درحال حاضر ارزش روز این سهام بیش از ارزش زمان واگذاری (تخصیص اولیه) است.
چگونه می توان اطلاع حاصل نمود که شخص متوفی مشمول طرح سهام عدالت بوده است یا خیر؟
مطابق با گزارش پایگاه رسمی اطلاع رسانی سهام عدالت، وراث قانونی می توانند جهت اطلاع از وضعیت سهام عدالت متوفیان به نشانی اینترنتی samanese.ir مراجعه و با ورود اطلاعات هویتی متوفی از مشمول بودن وی کسب اطلاع نمایند و صورت وضعیت دارایی سهام عدالت مربوط را مشاهده کنند.
تقسیم سهام عدالت مشمولان متوفی بین وراث قانونی چگونه انجام می شود؟
مطابق با گزارش پایگاه رسمی اطلاع رسانی سهام عدالت، وراث قانونی مشمولان متوفی می توانند با مراجعه به یکی از دفاتر منتخب پیشخوان خدمات الکترونیک دولت (نشانی آنها در اینجا قابل مشاهده است) و با ارائه مدارک لازم و امضای تقسیمنامه سهام عدالت نسبت به تقسیم سهام عدالت و منافع آن اقدام نمایند.
بدیهی است تا زمانی که کلیه وراث قانونی نسبت به تامین مدارک لازم و امضای تقسیمنامه سهام عدالت اقدام ننمایند، درخواست تقسیم ترتیب اثرداده نخواهد شد و چنانچه یک یا چند نفر از وراث نتوانند در دفاتر پیشخوان حضور بهم رسانند یا ارائه مدرک نمایند انجام خدمات سایر وراث نیز امکان پذیر نمیباشد.
مدارک لازم برای ارائه به دفاتر پیشخوان خدمات الکترونیک دولت جهت تقسیم سهام عدالت متوفیان چیست؟
مطابق با گزارش پایگاه رسمی اطلاع رسانی سهام عدالت،
الف - کدملی و تاریخ تولد متوفی
ب - اصل کارت ملی وراث قانونی
پ - اصل گواهی حصر وراثت شخص متوفی
ت - شماره شبای بانکی وراث
ث - نشانی و کدپستی محل اقامت یکی از وراث
آیا وراث می توانند سهام شخص متوفی را به شخص ثالث خارج از وراث قانونی نیز منتقل نمایند؟
مطابق با گزارش پایگاه رسمی اطلاع رسانی سهام عدالت، وراث قانونی صرفا میتوانند قدرالسهم خود را تنها به کسانی که نام و مشخصات ایشان در گواهی حصر وراثت شخص متوفی بعنوان وارث ذکر شده انتقال دهند و بذل و انتقال یا هرنوع واگذاری آن به اشخاص دیگر امکان پذیر نمیباشد.
آیا امضای تقسیم نامه سهام عدالت می تواند توسط وکیل، قیم ولی یا کفیل وراث قانونی انجام شود؟
مطابق با گزارش پایگاه رسمی اطلاع رسانی سهام عدالت، بلی. وراث میتوانند نسبت به تعیین وکیل قانونی اقدام کرده و وکلای قانونی وراث با ارائه وکالتنامه رسمی و محضری، امکان مراجعه به دفاتر منتخب پیشخوان خدمات الکترونیک دولت و امضای تقسیمنامه سهام عدالت را به جای شخص وارث خواهند داشت. همچنین این اقدام در مورد قیم یا ولی و کفیل اشخاص نیز امکانپذیر است.
آیا مهلتی (سقف زمانی) برای مراجعه وراث قانونی به دفاتر پیشخوان خدمات الکترونیک دولت تعیین شده است؟
مطابق با گزارش پایگاه رسمی اطلاع رسانی سهام عدالت، خیر. هنوز سقفی تعیین نشده است لیکن به تمامی ذینفعان (وراث قانونی) توصیه می شود در اسرع وقت به این دفاتر مراجعه و خدمات لازم را اخذ کنند.
تکلیف وراث پس از حضور در دفاتر منتخب پیشخوان خدمات الکترونیک دولت و انجام کار و تقسیم سهام چیست؟
مطابق با گزارش پایگاه رسمی اطلاع رسانی سهام عدالت، وراث تکلیف دیگری ندارند و به عنوان سهامدار سهام عدالت میتوانند از منافع سهام و سود آن که به حساب آنان واریز میشود، برخوردار شوند و صرفا به اطلاعیه های بعدی سازمان خصوصی سازی در خصوص سهام عدالت توجه نمایند.
سود سهام عدالت در چه زمانی به حساب مشمولین واریز می شود؟
مطابق با گزارش پایگاه رسمی اطلاع رسانی سهام عدالت، سازمان خصوصیسازی پس از وصول سود مصوب شرکت های سرمایه پذیر و محاسبه مبلغ سود هر مشمول، نسبت به واریز آن به شماره شبای تایید شده در سامانه سهام عدالت اقدام می نماید. بدیهی است مبلغ سود مشمولانی که شماره شبای تایید شده در سامانه سهام عدالت ندارند به حساب بستانکاری ایشان منظور شده است.
آیا امکان ثبت شماره شبای بانکی وجود دارد؟
مطابق با گزارش پایگاه رسمی اطلاع رسانی سهام عدالت، به استناد مصوبه شورای عالی اجرای سیاستهای کلی اصل ۴۴ قانون اساسی آخرین مهلت ثبت شماره شبا پایان مهرماه ۱۳۹۷ بوده است. در صورت صدور مجوز جدید به منظور ثبت شماره شبای بانکی مراتب از طریق رسانه های عمومی اطلاع رسانی خواهد شد.
چگونه میتوان از واریز یا عدم واریز سود به حساب افراد مطلع شد؟
مطابق با گزارش پایگاه رسمی اطلاع رسانی سهام عدالت، در صورتی که در سامانه مبلغی به عنوان واریز سود درج شده است بایستی ضمن مراجعه به شعب بانک مربوطه پرینت حساب از تاریخ قید شده به عنوان «ارسال به بانک» تا حداقل ۳ ماه بعد را دریافت و کنترل کرد. در صورت اطمینان از عدم واریز وجه تخصیصی، پرینت حساب جهت بررسی و کنترل بیشتر به شماره ۰۲۱۸۸۰۸۵۶۶۷ فکس گردد.
آیا امکان تغییر شماره شبای ثبت شده در سامانه وجود دارد؟
مطابق با گزارش پایگاه رسمی اطلاع رسانی سهام عدالت، در شرایط عادی امکان تغییر شماره شبای بانکی مشمولین وجود ندارد. صرفاً در صورت بستن حساب بانکی قبلی، ارسال یک دوره پرداخت سود به حساب مذکور و اعلام بانک عامل مبنی بر عدم امکان واریز وجه به حساب مورد نظر او سامانه امکان ثبت شماره شبای جدید را فراهم می نماید.
منبع : تجارت نیوز